Onzekerheid de baas in 3 stappen!

Iedereen worstelt weleens met onzekerheid. Dat is normaal en hoort bij het leven. Onzekerheid kan heel vervelend of zelfs problematisch worden als het je leven teveel gaat beïnvloeden. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je keuzes maakt om de onzekerheid uit de weg te gaan. Je onzekerheid zorgt er dan bijvoorbeeld voor dat je iets niet doet. Dat kan prettig zijn in het moment omdat het tijdelijk voor wat opluchting zorgt, maar uiteindelijk neemt je onzekerheid alleen maar meer toe.

Gelukkig zijn er eenvoudige technieken die je kan gebruiken om je meer zeker te voelen over jezelf. En die zijn echt niet heel moeilijk. Door gewoon te oefenen en te doen bereik je dan al heel veel. En dan bepaalt jouw onzekerheid niet mee wat je wel of niet doet, maar bepaal jij dat! De volgende drie stappen kunnen je daar bij helpen:

 

Stap 1: Breng in kaart wat je op dit moment uit de weg gaat om onzekere gevoelens te voorkomen. Het is belangrijk om eerst bewust te worden van je ‘vermijdingsgedrag’. Oftewel, wat is de invloed van jouw huidige onzekerheid? Hieronder staan een aantal voorbeelden die je kunt gebruiken en vul deze eventueel aan:

  • contact vermijden
  • geen hulp vragen
  • niet opvallen
  • het anderen naar de zin maken
  • vul zelf aan (iets wat je zelf bedenkt!):

 

Stap 2: Bedenk ‘nieuw’ gedrag wat jij zou willen inzetten als jouw onzekerheid je niet tegenhield. Pak je punten van stap 1 erbij en bedenk wat voor ‘nieuw’ gedrag je kan oefenen. Hou het klein en simpel, een bergbeklimmer begint immers ook met een simpele stap voorwaarts. Hieronder een aantal voorbeelden:

  • contact vermijden (oud gedrag); die ene vriend/ vriendin een berichtje sturen hoe het gaat of afspreken. De buurman of buurvrouw groeten en vragen hoe het gaat. (het nieuwe gedrag)
  • geen hulp vragen (oud gedrag); in de supermarkt vragen waar een bepaald product ligt. (het nieuwe gedrag)
  • niet opvallen (oud gedrag); Dat ene kledingstuk aantrekken waarvan je het eigenlijk niet zo goed durft.  (het nieuwe gedrag)
  • het anderen naar de zin maken (oud gedrag); bedenk eens voor een afspraak wat jij zou willen doen of waar je wilt afspreken en stel dit voor/ bespreek dit. (het nieuwe gedrag)

 

Stap 3: Voor je nieuwe gedrag gewoon uit! Je weet wat je graat wilt en wat bij een versie van jezelf past die minder onzeker is. Door gewoon te doen zul je daarmee waarschijnlijk jouw onzekerheid kunnen overstijgen. Hou daarom ook goed je (mini) successen bij in een schriftje. Het is namelijk belangrijk om hiervoor even (kort) de tijd te nemen door het op te schrijven. Zo sta je niet alleen even stil bij de positieve acties waardoor je een zelfverzekerder gevoel hebt gekregen, maar het helpt ook om dat negatieve stemmetje in je hoofd naar de achtergrond te brengen. Lees ook regelmatig terug wat je hebt opgeschreven, alleen dit al kan je een positiever gevoel geven over jezelf!

 

Wil je meer weten over onzekerheid? Kijk dan ook eens naar het volgende: