Hoe kan ik ontspannen?

Ontspanning is goed, ontspanning is belangrijk. Dat weten we eigenlijk allemaal wel. Toch lukt het niet iedereen altijd even makkelijk om voldoende aan ontspanning toe te komen. In veel gevallen komt dat door drukte, maar het kan ook komen doordat je misschien niet weet wat je allemaal kunt doen. Om die reden hebben wij drie manieren waarop je kunt ontspannen voor je op een rij gezet.

Ontspanning door kalmerende activiteiten

Kalmerende activiteiten zoals het nemen van een warme douche of bad, het luisteren van muziek, het lezen van een boek of het nemen van een kop thee terwijl je naar buiten kijkt helpt je om te ontspannen. De kracht van kalmerende activiteiten is dat jij even uit de drukte van het alledaagse leven stapt en een moment voor jezelf neemt.

Neem dan ook bewust de tijd voor kalmerende activiteiten. Als je gehaast een bad of douche moet nemen dan telt het niet echt als kalmerende activiteit. Het kan ook helpen om je ‘digitaal’ af te sluiten van de wereld door je telefoon uit te zetten als je een kalmerende activiteit doet.

Ontspannen door iets actiefs te doen

Ook door juist actief te bewegen kan je ontspannen. Lichamelijke inspanning breekt namelijk de aanmaak van stresshormonen af. Je kunt dan denken aan lichamelijke inspanning die jij leuk vind zoals joggen, wandelen, fietsen, muziek maken of tuinieren. Lichamelijke inspanning hoeft echt niet te betekenen dat jij jezelf helemaal moet uitputten. Ga bijvoorbeeld regelmatig eens een half uurtje wandelen. Wandelen is een van de meest gezonde inspanningen die je kunt doen. Ook al heb je geen zin, na enkele minuten wandelen zal je al heel gauw de effecten merken. Ook hier kan het helpen om tijdens het wandelen jezelf af te sluiten van onder meer je telefoon.

Gericht ontspannen met oefeningen

Tot slot kun je ontspannen door hele gerichte oefeningen te doen. Ontspannen betekent letterlijk dat jij de spanning van jezelf afhaalt. Deze spanning zit ook in de spieren in je handen, rug, schouders, hoofd en nek. Vaak ben je daar niet eens bewust van. Ontspannings- en ademhalingsoefeningen helpen het lichaam te herstellen. Met name wanneer je wel denkt dat je wat gespannen bent maar niet goed weet wat je kan doen, helpen ontspanningsoefeningen.