Ongeveer 4 op de 10 mensen krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische klachten zoals somberheid, depressie of angst. Als je kind, partner, broer of vriendin psychische problemen heeft, kan dat heel ingrijpend zijn. Voor de persoon zelf, maar ook voor jou als naaste (familie, vrienden, collega’s.) Je relatie en omgang met je naaste, kan daardoor anders zijn dan dat je gewend bent. De klachten van je naaste kunnen invloed op jou hebben en veel vragen oproepen. Mogelijk vraag je jezelf af hoe je met de klachten van je naaste kunt omgaan, je naaste kunt steunen maar daarnaast ook goed voor jezelf kunt (blijven) zorgen.
Uit onderzoek is gebleken dat naasten een belangrijke rol spelen bij het herstel van hun dierbare, maar ook dat ze vaak behoefte hebben aan informatie en/of ondersteuning. Waar je ook tegenaan loopt of een antwoord voor zoekt, wij hebben het online aanbod op deze pagina speciaal ontwikkelt voor jou als naaste om je de juiste richting op te helpen.
Aan de slag gaan met jouw eigen mentale weerbaarheid? Bekijk onze gratis online zelfhulp cursussen, tips en oefeningen voor naasten. Leer hoe je overbelasting voorkomt, hoe je je ook op leuke dingen kan blijven focussen ondanks jouw zorgen, en hoe je jouw grenzen bewaakt.
Online zelfhulpMisschien wil je juist niet online zelf aan de slag gaan maar in contact komen met anderen.
We helpen je op weg met allerlei (veelal gratis) opties zoals adviesgesprekken met hulpverleners, lotgenootgroepen, ervaringsgroepen en workshops.
In Nederland lopen veel mantelzorgers rond. Van de partner die intensieve zorgtaken op zich neemt tot de broer die kleine klusjes thuis uit handen neemt. Ben jij ook mantelzorger? In aanvulling op de bovenstaande tips hebben we nog een specifiek programma voor mantelzorgers.
Voor mantelzorgers