Jezelf motiveren

Jezelf motiveren is belangrijk om je doelen te bereiken. Vaak denken mensen dat motivatie vanzelf komt, maar het ontstaat juist (onbewust) vanuit jezelf. Door stil te staan bij waarom je iets wilt doen en een concreet doel te stellen, kun je zelf invloed uitoefenen op je motivatie. Beslis en doe, de eerste stap is de belangrijkste stap. Wees lief voor jezelf en geef niet op als iets even niet lukt. Door deze tips toe te passen kun je je motivatie verbeteren en succesvol zijn in het behalen van je doelen.

Meer plezier en energie

Wanneer je gemotiveerd bent dan heb je het plezier en de energie om je in te zetten voor een bepaalde activiteit zoals je werk, je studie of een hobby. Wanneer je gemotiveerd bent krijg je er dus juist energie van om iets te doen. Je zult daardoor ook met veel meer overtuiging en volharding je doelen nastreven en daar waarschijnlijk ook beter in slagen.

Soms is motivatie echter ver te zoeken. Je kunt je dan moeilijk inzetten voor iets, hebt ergens totaal geen zin in of ziet allerlei moeilijke obstakels. Wanneer dit vaak gebeurt dan is de kans groot dat je niet meer toekomt aan wat je wilde doen, het minder goed doet dan je zou willen en dat allerlei taken zich opstapelen.

Motivatie ‘overkomt’ je niet

Veel mensen denken dat motivatie iets is wat je gewoon overkomt. Dat het er is, of juist niet. Soms is dit inderdaad het geval, maar in de meeste gevallen ontstaat motivatie (onbewust) vanuit jezelf. Je kunt daardoor ook zelf bewust invloed krijgen op jouw motivatie. Hoe je dat doet, lees je in de onderstaande tips:

Sta stil bij waarom je iets doet

Sta ten eerste stil bij waarom je iets wilt doen. Het gaat namelijk niet alleen om de stappen die je gaat zetten, maar ook met name over waarom jij die stappen wilt zetten. Je staat dan stil bij waarom iets echt belangrijk voor jou zelf is. Je doelen komen een stuk dichterbij zodra je die benadert vanuit jouw motivatie. Vaak is dat een gevoel, zoals plezier. Door goed bewust te zijn van jouw beweegredenen maak je het jezelf ook makkelijker als je wat stapjes moet ondernemen voor jouw doel die wat minder leuk zijn.

Stel een concreet doel

Maak voor jezelf je doel concreet en specifiek. Een concreet doel geeft je een duidelijke richting die je kunt nastreven. Als het je doel is om fitter te worden dan is dat nog een beetje vaag, want waar begin je? Wees dus concreet door bijvoorbeeld jezelf het doel te stellen dat je de komende maand drie keer per week een uur gaat wandelen. Werk ook met tussendoelen door bijvoorbeeld je voor nu alleen te focussen op die drie keer deze week. Het is een stuk makkelijker om te plannen in de nabije toekomst, waardoor je waarschijnlijk makkelijker je doelen haalt. Al die kleine succesbelevingen versterken vervolgens je motivatie voor je bovenliggende doel.

Beslis en doe

Wikken en wegen over al die dingen die nog moeten gebeuren. Twijfelen over waar te beginnen. Niet kunnen kiezen uit alles wat nog moet gebeuren. Om iets voor elkaar te krijgen moet je simpelweg ook gewoon beginnen met iets. Blijf dus niet te lang in je hoofd zitten, maak een beslissing en zet die stap.

Want de eerstvolgende stap…

… is de belangrijkste stap. Die eerste stap ligt vaak vlak voor je en is daarom ook de stap waar jij de meeste invloed op hebt. Je kan door allerlei onverwachte wendingen nooit zeker weten of je over 6 maanden je doel haalt om 10 kg af te halen. Je hebt wél invloed of je nu je schoenen aantrekt om een stukje te wandelen. Je doel is je horizon, je eerste stap is in het nu.

Wees lief voor jezelf

Niet alles lukt in één keer en soms zijn dingen gewoon moeilijker dan je voorspeld had. Vallen en opstaan is onderdeel van elke reis. Geef dus niet op als iets even of herhaaldelijk niet lukt. Steek je energie dan ook niet in stilstaan bij het falen, maar bij wat jij zelf kunt doen om in de toekomst wel succesvol te zijn. Op het verleden heb je immers geen invloed meer, op de toekomst wel!

Wil je graag wat meer bezig zijn met jezelf te motiveren en doelen te stellen? Bekijk dan eens onze gratis online cursus ‘Hoe gaat het met jou’ en verbeter daarin actief jouw mentale fitheid!