Wat is een gezonde leefstijl?

Een gezonde leefstijl is het gevolg van hoe je je leven leeft. Of je goed slaapt en genoeg beweegt, zodat je je fit en energiek voelt. En of je tijd doorbrengt met vrienden, of je hobby’s hebt en of je genoeg tijd voor jezelf hebt. En natuurlijk, wat je eet en drinkt, omdat dat invloed heeft op hoe je je voelt. Kortom: een gezonde leefstijl is hoe je je dagelijks leven organiseert. 

Een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je je goed voelt, zowel geestelijk als lichamelijk. Maar hoe doe je dat precies? In dit artikel lees je waar je leefstijl precies uit bestaat, waarmee het helpt en hoe je ermee aan de slag kunt.

Waarom is een gezonde leefstijl belangrijk?

Een goede leefstijl is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat je je goed voelt, zowel in je lichaam als in je hoofd. Het geeft je veel energie en je wordt minder snel ziek. Hierdoor kun je meer leuke dingen doen en je beter voelen.

Dat doe je door te zorgen voor vijf belangrijke dingen: goed slapen, genoeg bewegen, dingen doen die je blij maken, goed eten, en niet vergeten om af en toe rust te nemen.

Goed slapen betekent dat je ’s nachts genoeg uren slaapt zodat je de volgende dag fris en energiek bent. Bewegen betekent dat je niet de hele dag stilzit, maar af en toe lekker beweegt, zoals wandelen of fietsen. Dingen doen die je blij maken, dat zijn de leuke dingen in het leven, zoals tijd doorbrengen met vrienden, je hobby’s uitoefenen of gewoon plezier hebben.

Goed eten is belangrijk. Dat betekent dat je gezonde dingen eet, zoals groenten en fruit, en niet te veel snoep of fastfood. En tot slot, af en toe rust nemen betekent dat je even ontspant en relaxt, zonder je zorgen te maken.

En reken maar dat die dingen belangrijk zijn. Dus, een goede leefstijl is belangrijk omdat het je leven beter maakt en je gezond en blij houdt. Een gezonde leefstijl is als een cadeautje aan jezelf, waarvan je de voordelen je hele leven zult merken.

Steeds meer mensen zijn ermee bezig

Steeds meer mensen zijn actief bezig met hun leefstijl. Best logisch, aangezien leefstijl zo’n grote invloed heeft op hoe we ons voelen. Je leefstijl bepaalt wat je uit je leven haalt. Vandaag, morgen en in de verre toekomst.

Iedereen kan op zijn of haar eigen manier bezig met leefstijl. Dat is een van de mooie dingen van leefstijl: je kunt ermee doen wat je wilt, hoeveel je wilt en wanneer je wilt. Of je nu grote veranderingen wilt maken of kleine stapjes wilt zetten, het is aan jou. Het belangrijkste is dat je realistisch bent over wat je kunt doen en dat je de dingen doet waar je je goed bij voelt.

 Voordelen van leefstijl op de korte én de lange termijn

Een gezonde leefstijl zorgt voor een beter leven. Lichamelijk en geestelijk word je gezonder. Een gezonde leefstijl verkleint de kans op gezondheidsproblemen zoals kanker, overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Ook op geestelijk vlak heeft een gezonde leefstijl veel voordelen. Mensen voelen zich lekkerder, hebben meer energie en halen meer uit hun leven. Een gezonde leefstijl maakt je sterker.

Genoeg redenen om leefstijl ook voor jou te laten werken!

Waar bestaat leefstijl uit?

Wij onderscheiden heel globaal vier onderdelen van leefstijl:

  1. Slaap
  2. Beweging
  3. Zingeving
  4. Voedingspatroon

De onderdelen van leefstijl

Er zijn ontzettend veel tips die je helpen op het gebied van slaap, beweging, zingeving of een voedingspatroon. Zo ontzettend veel dat er hele boeken over geschreven zijn (maar daar gaan we je nu niet mee vermoeien).

Hieronder (in vogelvlucht) de onderdelen die voor iedereen belangrijk zijn.

Onderdeel 1: Slaap

Slaap is een noodzakelijke functie van je lichaam die je helpt om geestelijk en lichamelijk uit te rusten. Het is als de hoeksteen van je vitaliteit. Het is niet voor niets dat je een derde van jouw leven slapend doorbrengt!

Slaap helpt je om allerlei stoffen te verwerken, te herstellen en de energievoorraden weer aan te vullen. Dat merk je aan een fit en scherp stel hersenen, een goed geheugen en een goede conditie. Het is dus niet alleen lekker om goed te slapen, het is van vitaal belang voor jouw fysieke en mentale welzijn!

Toch is het iets waar maar weinig mensen echt mee bezig zijn. Eén op de drie mensen heeft last van een vorm van slapeloosheid, terwijl bijna twee op de drie Nederlanders aangeeft ontevreden te zijn over de eigen slaapkwaliteit. Voor ontzettend veel Nederlanders is er dus in ieder geval iets te winnen op het gebied van slaap.

Onderdeel 2: Beweging

Het tweede deel van je leefstijl gaat over beweging. Bij beweging moet je niet alleen denken aan een intensieve workout of sporten. Ook wandelen, kleine stukjes lopen en huishoudelijke klusjes vallen onder beweging.

Door beweging blijf je fit, mentaal scherp en verbeter je de conditie van je hart, longen en organen.  Dat merk je niet alleen aan je weerstand, een slank lichaam en energie, maar ook mentaal. Denk daarbij aan minder stress en angst, meer zelfvertrouwen, makkelijker in slaap vallen en beter presteren door een verhoogde concentratie en focus!

Voor de gemiddelde Nederlander is minstens 2,5 uur per week aan matig intensieve inspanning nodig. Verdeeld over meerdere dagen (dus niet in één keer, zo werkt het niet). Daarnaast heb je twee keer spier- en botversterkende activiteiten nodig.

Ongeveer een helft van de Nederlanders haalt dat maar. En voor die andere helft die dat minimum al wel haalt zijn wetenschappers het eens over het volgende: meer beweging is beter!

Onderdeel 3: Zingeving

Zingeving gaat over alles wat jou plezier, motivatie, geluk en genot geeft. Zingeving gaat over wat er voor jou toe doet en wat jou ontspanning geeft. Dat kan gaan over relaties die je hebt met anderen die belangrijk voor je zijn, de hobby’s die je graag doet, belangrijke overtuigingen zoals religie en de dromen die je voor je hebt.

Zingeving gaat over alles wat jou blij maakt. Daarmee is het (geestelijk gezien) de sterkste pijler van leefstijl.

Wanneer je in jouw leven voldoende toekomt aan waar jij plezier en geluk van krijgt, van krijgt (jouw zingeving), dan ben je dus bezig met een leven dat draait om wat voor jou echt betekenis heeft. Het tegenovergestelde is echter ook waar. Wanneer je niet toekomt aan wat voor jou écht belangrijk is dan zal dat voor veel innerlijke onrust en onvrede zorgen.

Onderdeel 4: Voeding (en je hele consumptiepatroon)

Voeding gaat over alles wat je inneemt in de vorm van eten of drinken, maar wij vinden dat ook het gebruik van alcohol, tabak en andere middelen onder het consumptiepatroon valt.

Om je fysiek en mentaal in te spannen heb je brandstof nodig. Die haal je uit jouw voedingspatroon.

Een gezond voedingspatroon kan je ontzettend ver brengen. En een ongezond voedingspatroon of veel middelengebruik doet juist het tegenovergestelde. Het gaat dan echt niet alleen om het voorkomen van overgewicht of andere ziektes, maar ook juist om de kracht van een goed voedingspatroon om het beste uit je eigen leven te halen.

Want je voedingspatroon bepaalt bijvoorbeeld hoe goed je slaapt. Of je goed kunt sporten. En geconcentreerd bent op het werk.

Vrijwel iedereen in Nederland kan verbeteren op het gebied van voeding. En vaak is dat heel makkelijk. Jij bepaalt namelijk wat je koopt,  wat je klaarmaakt, en hoeveel je eet. Zo bepaal je zelf hoe gezond je leeft.

 Wat moet ik doen om mijn leefstijl te verbeteren?

Op het gebied van leefstijl is het eigenlijk vrij eenvoudig: wat je er in steekt, dat krijg je er ook uit. Dat komt omdat elke (gezonde) verandering, op welk gebied dan ook, eentje in de goede richting is. Je kan het dus zo klein of groot aanpakken als je wilt.

Als je wilt werken aan je leefstijl is het daarom in de eerste plaats belangrijk om voor je zelf te bedenken hoeveel tijd, energie en motivatie jij hebt om te werken aan je leefstijl.

Werken aan leefstijl betekent namelijk gewoontes veranderen, en dat is best moeilijk. Wees daarom realistisch. Wil jij een drastische verandering doormaken? Zorg dan dat je daar de motivatie en tijd voor hebt. Is het voor jou beter om kleine stapjes te zetten? Focus je dan op kleine veranderingen. Bijvoorbeeld: geen frisdrank en fruitsappen meer drinken of 3 dagen per week een half uurtje lopen. En pak het stap voor stap aan. Ga pas weer verder met een nieuw doel als je succes hebt behaald in het eerste!

De vuistregel is eigenlijk: doe goed wat je doet. Of dat nu een kleine verandering is of een hele grote. Een verandering in je leefstijl is immers iets waar je je hele leven profijt van gaat hebben.

Aan de slag met onze gratis cursus

Wil jij gaan ervaren wat een gezondere leefstijl jou kan gaan brengen? Wij helpen je graag op weg.

We hebben een gratis online zelfhulp cursus ontwikkeld waarmee jij effectieve stappen kunt zetten in jouw leefstijl. Op jouw eigen tempo en op de manier die jij wilt.

De zelfhulp cursus bestaat uit vijf modules die je in 15 tot 30 minuten per module kunt doorlopen;

  1. Aan de slag – Zoals je hebt gelezen start een succesvolle leefstijlverandering bij een goede motivatie. Én realisme. In deze eerste module verdiep je je in jouw redenen om te veranderen op het gebied van leefstijl. Je onderzoekt op welk gebied (slaap, beweging, zingeving of voeding) jij het meeste kunt behalen of waar je het liefst mee aan de slag wilt gaan. Zo krijg je richting en ga je gemotiveerd aan de slag met één van de onderdelen van leefstijl!
  2. Slaap – In deze module onderzoek je jouw huidige slaappatroon, door de regelmaat en slaapkwaliteit onder de loep te nemen. Zo kom je erachter waar jouw grootste winst te behalen is. Vervolgens kun je uit een lijst de actie kiezen die jij eenvoudig kunt toepassen om die winst te realiseren!
  3. Beweging – In beweging blijven betekent een fysieke en mentale topconditie! Een beweegpatroon bestaat uit een mooie balans tussen lichte (boodschappen doen), matige (een half uurtje wandelen) en zware (sporten of spieroefeningen) beweging. Kom jij wekelijks toe aan de juiste dosis lichte, matige en zware beweging? In deze module kun je dat onderzoeken en kijk je per vorm van beweging of er iets wat jij wilt doen om daarop te verbeteren.
  4. Zingeving – In deze module ga je aan de slag met de sterkste kracht op mentaal vlak: jouw zingeving. Je zingeving bestaat uit de waarden waar je voor staat, de sociale verbondenheid die je voelt tot anderen of organisaties en wat je ontspant. In deze module breng je in kaart waar jouw zingeving uit bestaat en beoordeel je of je op dit moment voldoende toekomt aan de dingen die echt belangrijk voor je zijn. En tot slot, wat jij direct kunt doen om dat te verhogen!
  5. Voedingspatroon – Wat je eet, drinkt en inneemt is jouw brandstof. Je voedingspatroon heeft dus een gigantische invloed op jouw leven. Hoe gezonder en bewuster je hiermee omgaat, hoe meer energie je zowel fysiek als mentaal hebt. En hoe kleiner de kans is op ziekten. In deze module leer je welke grote winst jij kunt maken met kleine veranderingen in jouw voedingspatroon.

Meer lezen over de gratis cursus? Ontdek wat de cursus je te bieden heeft en meld je aan.