Onzeker door social media

De afgelopen jaren heeft social media een belangrijke plek verworven in ons dagelijkse leven. Dankzij social media kunnen we onze ervaringen en gedachten delen met anderen wanneer me waar willen en zijn we op de hoogte van wat anderen denken en doen. Steeds meer blijkt echter dat er een keerzijde kan zitten aan het gebruik van social media. We krijgen een verkeerd beeld van de realiteit, zijn bang om dingen te missen of om niet mee te doen. Dit kan leiden tot onder meer onzekerheid, eenzaamheid, somberheid en slaapproblemen. Mocht je hier last van hebben, dan heb je mogelijk wat aan de onderstaande inzichten.

Het gras lijkt altijd groener aan de overkant

Terwijl jij op de bank naar je televisie kijkt zie je op je telefoon hoe anderen de mooiste exotische plekjes bezoeken, gezellig met vrienden uit eten zijn of hun perfecte lichaam tonen. Bedenk dan dat mensen over het algemeen alleen maar laten zien wat ze willen dat jij ziet: de hoogtepunten.

Wat iemand allemaal wel niet heeft moeten doen of laten om dat lichaam te krijgen blijft achterwege. Je zult ongetwijfeld geen foto krijgen van die slapeloze nacht in die kleine, onhygiënische, warme en met muggen gevulde slaapkamer die vooraf ging aan dat perfecte plaatje.

Zorg voor een goed vergelijk

Het is heel normaal en menselijk om onszelf te vergelijken met anderen. Door onszelf te vergelijken met anderen krijgen we namelijk een beeld over onszelf, wat ons kan inspireren en stimuleren. Het is hierbij wel belangrijk om jezelf te vergelijken met de realiteit. Veel foto’s of verhalen op social media komen niet overeen met de realiteit.

Die spontane foto is zelden zo spontaan als dat het lijkt, terwijl allerlei filters oneffenheden in je gezicht en die net niet strakke buik wegwerken. Blijf dus kritisch en vergelijk jezelf niet zomaar met wat je daar ziet!

Af en toe saai is goed, pak je rust!

Rust is belangrijk. Elke dag op zoek gaan naar die uitzonderlijke of memorabele activiteit is niet alleen vrijwel onmogelijk, maar is daarnaast ook uitputtend. Het is juist goed om af en toe even niks te doen en te hangen op je bank.

Beperk of verwijder social media

Je kan ook jezelf te verplichten om twee uur voor het slapen gaan niet meer social media te bekijken. Als jij die app niet opent, dan zijn al die misleidende plaatjes en teksten er namelijk ook niet. Vind je het moeilijk om de controle te houden over je gebruik, gebruik dan eventueel apps zoals Forest of Offtime om een limiet te zetten op het gebruik van bepaalde apps. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om social media in zijn geheel te verwijderen.

Wil je een online zelfhulpcursus teveel social media volgen? Kijk dan hier.