Plezier in het leven

Wanneer je iets voor met plezier doet dan geeft het je energie en maakt het je gelukkig. Veel activiteiten die we in onze vrije tijd doen zijn bijvoorbeeld voor de plezier, zoals persoonlijke hobby’s of het afspreken met vrienden. Deze activiteiten kosten je misschien letterlijk wat energie als voetbal bijvoorbeeld je passie is, maar geven je mentaal hoe dan ook heel veel energie.

Positieve energie

Wanneer je iets met plezier doet, dan hou je die activiteit ook makkelijk langer vol. Door voldoende plezier te hebben maak je jezelf ook weerbaar tegen perioden waarin het misschien wat lastiger is. Het wordt ook makkelijker om soms ook zonder tegenzin iets te doen wat je misschien minder leuk vind. Wanneer je voldoende plezier beleeft dan bouw je als het ware een reserve op aan positieve energie.

Terwijl kinderen over het algemeen heel veel tijd besteden aan plezier, doen volwassenen dat steeds minder. Om de drukte van het dagelijkse leven wat te verlichten zijn het namelijk vaak als eerste de plezierige activiteiten die opgegeven worden. Je moet immers werken en geld verdienen, maar voetballen is niet noodzakelijk. Toch is dat jammer, want naast dat plezier je geluk geeft, geeft het je ook juist de energie om makkelijker de drukte aan te kunnen.

Het is dus aan te raden om genoeg tijd te besteden aan wat je plezier geeft. De volgende tips en inzichten kunnen je daarbij helpen.

(her)vind je persoonlijke waarden

Wat vind jij écht belangrijk, wat vind jij écht leuk en waar sta jij voor? Het is heel normaal dat je met de jaren meegenomen wordt op een soort van dagelijkse routine, maar in hoeverre komen jouw kernwaarden nog terug? Schrijf eens voor jezelf op welke 5 kernwaarden het allerbelangrijkste voor je zijn en beoordeel dan eerlijk voor jezelf in hoeverre je aandacht geeft aan die kernwaarden in een gemiddelde week of maand. Kijk vervolgens of je specifieke acties kunt bedenken om meer tijd en energie te steken in die kernwaarden.

Niet moeten of kunnen, maar willen

Plezier heeft niks te maken met moeten of kunnen. Plezier is iets wat je mag doen en kan ook iets zijn waar je helemaal niet zo goed in bent. Misschien is schilderen wel een passie van je maar heb je daar weinig of geen vaardigheid in.

Maar wat maakt dat uit? Zolang jij iets met plezier kan doen dan is dat het als activiteit meer dan waard. We zijn geneigd om bij alles wat we doen rekening te houden met het oordeel van de buitenwereld, maar dat hoeft helemaal niet. Hou dus niet rekening met wat je moet of kan, maar met wat je wilt.

Maak tijd

Tot slot, durf tijd te maken voor plezier. Ook wanneer je misschien minder tijd kan maken voor hetgeen wat je wilt, dan is alsnog elke minuut die jij kan besteden aan iets wat jou plezier geeft het waard. Vaak vervallen hobby’s omdat we liever niet minder doen dan dat we eerst deden, waarna de keuze vaak valt om een hobby dan maar volledig te laten vallen.

Het is vanzelfsprekend dat door werk of andere structurele verplichtingen je misschien niet de tijd in iets kan steken dat je idealiter zou willen, maar dat betekent niet dat je met minder alsnog veel kunt doen.