Structuur in je dag

Een goede structuur in je leven helpt je om geestelijk en lichamelijk sterker te worden, maar werkt daarnaast ook goed voor je prestaties. Het is dan ook niet voor niets dat bij de behandeling van depressiviteit, somberheid of angstklachten veel wordt gedaan aan het aanbrengen van structuur. Ook bij lichte klachten, of bij voorkeur zelfs al wanneer je je helemaal top voelt, draagt een structuur bij om meer uit jezelf te halen en verlaagt het de kans op stress.

Waarom helpt structuur aanbrengen?

Door een vaste structuur of ritme aan te brengen creëer je onbewust een overzicht, wat kan helpen niet in een negatieve spiraal terecht te komen. Een structuur helpt ook om je eigen grenzen te bewaken en er daarnaast voor te zorgen dat je soms tijd voor jezelf neemt. Een structuur zorgt ervoor dat we zelf bepalen wanneer en hoeveel aandacht iets krijgt. We houden dus zelf de controle.

Wat kan je doen om meer structuur in je leven te krijgen:

Er zijn verschillende manieren om structuur aan te brengen in je leven. Het aanbrengen van een structuur kan erg helpen maar kost ook tijd om helemaal in je dagelijkse systeem te komen. Gun jezelf dus de tijd als iets niet even makkelijk lukt, maar blijf proberen. Enkele tips:

  • Kies een goede tijd waarop je wakker wilt worden en een tijd waarop je wilt gaan slapen. Probeer hier zoveel mogelijk aan vast te houden, ook in het weekend. Door regelmaat te creëren zal je slaap effectiever zijn en zul je dus meer energie overhouden voor overdag. In het begin kan dit lastig zijn, maar de aanhouder wint!
  • Probeer regelmatig te eten, zowel als het gaat om de tijdstippen waarop je eet, maar ook de hoeveelheden die je eet. Door een regelmaat in je eetpatroon aan te brengen zul je meer energie krijgen en je daarnaast ook gezonder voelen.
  • Creëer een dag- of weekplanning. Vaak zijn we geneigd om teveel dingen in te plannen op een dag waardoor de taken zich maar blijven opstapelen. Het helpt dan om een simpel schema te maken met blokken van 2 uur en die vooraf te bepalen. Wanneer ben je op het werk, wanneer ben je vrij, wanneer heb je tijd om aan je dagelijkse beweging te komen, wanneer zie je je vrienden en wanneer doe je lekker helemaal niks?
  • Wil je echt actief aan de slag gaan met structuur? Kijk dan eens of onze gratis online zelfhulp cursus Hoe gaat het met jou wat voor je is. In deze cursus ga anoniem, kosteloos en op jouw eigen tempo en plek in korte lesjes van 15 minuten actief aan de slag met jouw mentale fitheid.

Het kan zijn dat je na het lezen van deze tekst beseft dat je misschien wel in zekere zin een structuur hebt, maar dat je niet een optimale balans hebt tussen werk, privé en bijvoorbeeld sport. Kijk in dat geval bij de tips en oefeningen van ‘In balans komen’.


Invuloefening Dag- en Weekschema

Download het schema en vul het in.

Invuloefening Dag- en weekschema (PDF)