Praten over gevoelens

Praten over je je angst, somberheid, gepieker of andere problemen werkt vaak heel effectief bij het verminderen van je klachten. Toch vind niet iedereen het even makkelijk om zich te uiten. Het kan zijn dat je iets niet durft te zeggen, niet weet hoe je iets moet zeggen, of er misschien nog niet helemaal klaar voor bent om het daadwerkelijk uit te spreken. Mogelijk kunnen de volgende tips je helpen om jezelf alsnog te uiten:

Wanneer je iets niet durft te uiten

Vind je het eng om de ander te vertellen waar je mee zit of ben je bang voor de reacties die je misschien gaat krijgen? In veel gevallen proberen we onszelf ook te beschermen als we problemen hebben, we willen niet zwak of kwetsbaar lijken. Het kan helpen door je te bedenken hoe je het zelf zou vinden als een goede vriend of vriendin jouw klachten zou hebben en of je hem of haar dan graag zou willen helpen door te luisteren naar het verhaal.

Vaak voelen we onszelf een last of schuldig om iets te vertellen, terwijl als het andersom zou zijn je dat absoluut niet zo zou ervaren. Wanneer je het echt niet durft, kun je ook contact opnemen met een professional of huisarts. Je kan dan alsnog je verhaal (anoniem) kwijt zodat je klachten verminderen en je het misschien daarna wel aandurft om met naasten te bespreken. Wil je graag in je eigen vertrouwde omgeving advies? Je kunt met ons videobellen.

Wanneer je niet weet hoe je je moet uiten

Wil je je wel uiten, maar weet je niet goed hoe je dat moet doen? Probeer dan voor zover mogelijk je klachten op een rijtje te krijgen en bedenk daarbij waarom jij je wilt uiten. Maak eventueel notities en bedenk ook goed waarom en wat jij wilt zeggen.

Wil je bijvoorbeeld inhoudelijk praten over de klachten die je hebt of wil je juist gewoon je verdriet kunnen delen? Door voor jezelf te bedenken wat je echt dwarszit en wat je wilt delen, wordt het ook gemakkelijker om de stap te maken naar de juiste persoon in jouw omgeving die je daarbij kan helpen. Doe de oefening “Wat zit mij dwars.

Wanneer je je wel wilt uiten, maar er niet over wilt praten

Het kan ook zijn dat je je wel wilt uiten maar er gewoon niet in een persoonlijk gesprek over wilt praten. Misschien schaam je je of vind je het nog even te moeilijk om erover te spreken. Ook dan zijn er mogelijkheden.

Schrijf het bijvoorbeeld van je af met pen en papier. Schrijven op papier is heel anoniem. We hoeven niet bang te zijn dat we gehoord worden en kunnen eventueel vernietigen wat we hebben opgeschreven. Je voelt je daardoor misschien vrijer om je gedachten even te laten gaan, wat vervolgens helpt bij het verminderen van je klachten.

Ook kan je ervoor kiezen je geschreven stukken te laten lezen. Uiteindelijk ligt die controle volledig bij jou. Wie weet krijg je ook wel inzichten door wat je hebt opgeschreven, waardoor je makkelijker aan de slag kunt met je eigen klachten.

Tip: Doe de oefening ‘Dagboek bijhouden‘.