Dagboek bijhouden voor volwassenen
Het schrijven in een dagboek werkt ontspannend, helpt tegen piekeren, vergroot je creativiteit, zorgt ervoor dat je leert over jezelf en inspireert je om meer uit jezelf te halen. Schrijven in een dagboek is erg effectief en wordt ook niet voor niets veel gebruikt bij behandelingen en therapieën. Toch vindt niet iedereen het even makkelijk om te beginnen met schrijven in een dagboek.
De magie van een dagboek
Wat het schrijven in een dagboek zo effectief maakt is dat we een moment voor onszelf nemen waarop we onze gedachten, dromen, zorgen of emoties concreet de ruimte geven. Een dagboek is veel meer dan alleen iets ‘wegschrijven’, het is een bron van reflectie waardoor jij met een betere blik kan kijken naar jezelf en waar je mee zit. Een dagboek schrijf je voor jezelf, niet voor een ander. Ook dat geeft een bepaalde vrijheid om jezelf even te kunnen laten gaan zonder rekening te houden met een ander.
Hoe begin ik?
Daadwerkelijk beginnen is het lastigste van het schrijven in een dagboek. Dat is ook niet zo gek, want we zijn het vaak niet meer gewend om een moment te nemen voor onszelf. Zorg er daarom in het begin voor dat je een vaste plek hebt voor je schrift of je papier en kies eventueel een vast moment. Zodra het meer in je systeem zit kan je het doen wanneer jij het wilt.
Tips voor het schrijven zelf
Er is geen goed of fout aan het schrijven in een dagboek. Toch zijn er enkele tips die je in het achterhoofd kan houden om het meeste te halen uit je dagboek:
- Niks moet, alles mag. Je doet het voor jezelf, voor niemand anders
- Wil je urenlang schrijven over een bepaalde gebeurtenis waar je blij van bent geworden? Dat kan. Wil je één krachtige regel kwijt over iets wat je pijn doet? Dat kan ook.
- Durf te schrijven. Je dagboek is je eigen veilige plek, ook als je bijvoorbeeld boos bent op een ander. Ben je bang dat iemand anders het leest? Dan kan je alsnog de pagina weggooien of verscheuren, maar heb je er in ieder geval wat mee kunnen doen.
- Een dagboek is geen verantwoording voor de dingen die je hebt gedaan of een logboek van je activiteiten. Je dagboek is een plek voor je eigen gedachten, gevoelens en dromen.
- Schrijf comfortabel. Je schrijft geen roman dus staar je niet blind op hoe je schrijft, welke schrijffouten je eventueel maakt en of het er ‘leuk uitziet’. Niemand hoeft het te lezen als jij dat niet wil.