Tevreden zijn met wat je hebt: Ontdek de kracht van positiviteit

Tevreden zijn met wat je hebt, dat klinkt simpeler dan het is. We helpen je op weg met praktische tips.

In onze drukke wereld zijn we vaak bezig met wat er nog beter kan en wat we nog willen bereiken. We zijn van nature kritisch op onszelf en leggen de nadruk op onze tekortkomingen. Maar wist je dat het net zo belangrijk is om stil te staan bij de dingen waar je wél tevreden over bent?

In deze happyness hack nemen we je mee op reis naar het ontdekken van de kracht van tevredenheid.

We zijn te vaak te kritisch

Wist je dat we van nature vaak kritisch zijn op onszelf? Ons brein lijkt snel te focussen op dingen die we niet perfect vinden aan onszelf. Maar wist je dat er ook heel veel dingen zijn waar je wel tevreden over mag zijn?

Die verdienen net zoveel aandacht! Als je namelijk te weinig stilstaat bij de goede dingen, kan dat zorgen voor een beetje onbalans, een beetje te streng zijn voor jezelf, en soms een beetje een gekke kijk op wie je bent.

Stel je eens voor…

Je hebt een lijstje met tien dingen die je op een dag wilde doen, en je hebt er acht kunnen afvinken. Wat denk je dat er vaak gebeurt? We zijn niet meteen blij dat we die acht dingen hebben gedaan. In plaats daarvan kunnen we ons druk maken over die twee dingen die niet gelukt zijn.

Dat is natuurlijk goed, want het betekent dat we ons best willen doen. Maar soms, als we alleen maar kijken naar wat niet is gelukt, kunnen we ons een beetje sip voelen, of gestrest, of zelfs een beetje bang.

De ‘Wit-Boek’-Oefening

Wil je iets proberen? Pak een klein boekje of een schriftje en schrijf elke avond minstens drie dingen op waar je blij mee bent over jezelf. Wat is er goed gegaan vandaag?

Misschien had je een leuk gesprek met een vriend of vriendin, of heb je een lekker gerecht gemaakt. En als je die blijheid voelt, denk dan eens na over waar in je lichaam je dat voelt.

Voel je het in je buik? Of misschien in je hart?

oor vaker stil te staan bij wat goed gaat en waar je tevreden over bent, zul je merken dat je langzaamaan positiever in het leven gaat staan.

Probeer het maar eens uit en ontdek hoe krachtig tevreden zijn kan zijn!