Ontspannen door bewegen

Wanneer je psychische klachten ervaart is de kans groot dat beweging erbij in schiet. Het is even niet belangrijk genoeg of je hebt er misschien de energie niet voor om te doen. Hoewel veel mensen niet voldoende in beweging komen, is het juist wanneer je psychische klachten hebt van extra belang om dat wel te doen. Beweging is namelijk een essentiële bouwsteen voor een gezond leven en zorgt daarnaast voor meer energie, minder stress en een verbeterde stemming. Beweging hoeft geen topsport te zijn. Een simpele wandeling of een klein tochtje op de fiets is voldoende om je positiever te voelen.

Kies een simpele en prettige activiteit

Een dagelijkse lichamelijke activiteit van 20 tot 30 minuten is al voldoende om je fysieke en mentale conditie te verbeteren. Denk hierbij aan:

  • Lichte activiteiten zoals wandelen, tuinieren of fietsen zijn ideaal om zonder teveel te forceren de vruchten te plukken van beweging. Met name het inademen van de frisse lucht zal prettig zijn voor je lichaam. Een leuke manier om in beweging te komen is: het ommetje van de Hersenstichting.
  • Uiteraard kan joggen, zwemmen of een andere sport ook, maar let daarbij op de intensiteit van je inspanning. Een rustige en verstandige opbouw is namelijk ook fijn voor je lichaam, en spierpijn en extra vermoeidheid zullen mogelijk demotiverend werken.
  • Rek & strekoefeningen en yoga zijn ook goede manieren om in beweging te komen. Eenvoudig te leren en ook overal uit te voeren. Bekijk de filmpjes onderaan deze pagina.

De drempel over

In beweging komen terwijl je niet lekker in je vel zit, het is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Bij deze daarom enkele tips die je kunnen helpen om over die drempel heen te gaan.

  • Wees niet te streng op jezelf, maar blijf eerlijk. Lukt het niet om in het begin al 30 minuten te bewegen, doe dan iets wat wel kan zoals bijvoorbeeld lopend boodschappen doen. Ga ook niet op de bank liggen als je zeker weet dat je er dan niet meer afkomt. Een serieuze poging is een eerste stap naar uiteindelijk succes.
  • Leer jezelf te motiveren om je doelen te halen. Ben je het niet gewend om voldoende te beweging of heb je er gewoon de fut niet voor, stel jezelf dan een doel om weer sterker te worden.
  • Het kan ook zijn dat je wel wilt bewegen maar last hebt van onzekerheid. Het is dan niet fijn om in het openbaar te bewegen, ook als het gaat om een wandeling. Gelukkig zijn er ook veel mogelijkheden om in je eigen tuin of eigen huis te bewegen.