Stoppen met piekeren

Stoppen met piekeren is vaak lastig. Dat komt omdat zodra je begint met piekeren, allerlei oude ‘piekersporen’ erbij gehaald worden. Net zoals een fiets op een zandweggetje vanzelf in oude sporen slipt, slipt ons denken al snel in die piekersporen.

In zekere zin is piekeren eigenlijk dus een heel efficiënt proces omdat onze gedachten de weg van de minste weerstand zoeken. Het is alleen een efficiënt proces die we niet willen. Wat je daarom wilt doen is voorkomen dat je gedachten in die piekersporen terecht komen.

Aangezien piekeren in principe niets anders is dan ‘de verkeerde kant op fantaseren’, werkt het erg effectief om bewust met je aandacht weer de ‘goede’ kant op te fantaseren. Dit kan je doen door het gebruiken van je verbeelding.

De kracht van verbeelding

Je verbeelding is krachtiger dan je misschien denkt. Denk maar eens aan hoe jij je zorgen maakt of piekert. Op die momenten beeld jij je namelijk situaties in die er op dat moment niet echt zijn.

Toch voel je de emoties en spanningen die horen bij wat jij inbeeldt. Door jouw verbeelding voel je dus iets negatiefs. Met dezelfde verbeeldingskracht kan je echter ook aan prettige of fijne dingen denken. Daarmee voorkom je dat je in de piekersporen terecht komt en ga jij je juist beter voelen.

Gebruik je positieve verbeeldingskracht

Verbeelding is een krachtige vaardigheid die je kan helpen tegen tegen stress, angsten en somberheid. Belangrijk is om je zintuigen zo goed mogelijk te gebruiken bij je inbeeldingen.

Maak de beelden zo echt als mogelijk en probeer daarnaast ook bijvoorbeeld te voelen, te horen en eventueel te ruiken. Dan zullen de positieve effecten het grootste zijn. Hoe meer je verbeelding oefent, hoe makkelijker het wordt om te gebruiken wanneer je dat wilt of nodig hebt. Twee effectieve inbeeldingen zijn:

  1. Een plaats van geborgenheid
    Ga in je verbeelding terug naar een moment waarop je je heerlijk zorgeloos voelde, of herinner je een plek waar je je helemaal veilig en geborgen voelde. Beeld in waar je exact was, hoe dat voelde en haal eventueel de gedachten erbij die je toen ook had. Maak vervolgens de inbeelding zo gedetailleerd mogelijk, en probeer daarbij geuren, kleuren en eventuele mensen om je heen erbij te halen. Hoe dichter je bij je herinnering kan komen, hoe groter de kans dat je die gevoelens ook weer gaat voelen.
  1. Je meest krachtige zelf
    Ga in je verbeelding terug naar een moment waarop jij je vol vertrouwen voelde en het gevoel had dat je alles aan kon. Dit kan een moment zijn met andere personen, maar ook wanneer je bijvoorbeeld zelf een bepaalde prestatie hebt gehaald. Ook kan je denken over een toekomstig moment waar je bent zoals je wilt zijn of bijvoorbeeld een bepaalde droom hebt weten te bereiken. Focus je in beide gevallen met name op het gevoel van zelfvertrouwen.

Wil je meer inbeeldingen kunnen doen? Kijk dan verder bij Verbeelding.

Wil je een online zelfhulpcursus piekeren volgen? Kijk dan hier.