Wat moet je doen om gezond te leven?

Wat je moet doen om gezonder te leven, hangt natuurlijk af van wie jij specifiek bent. Iedereen heeft immers een andere balans nodig. Toch zijn veel dingen voor iedereen belangrijk: voeding, slaap, ontspanning en beweging. 

Hoe gezond je leeft bepaalt in grote mate hoeveel jij uit je leven kan halen. Een gezonde leefstijl staat aan de basis van jouw veerkracht, zowel op fysiek als psychisch vlak. Hoe gezond je leeft wordt in grote mate bepaald door jouw eigen inzet en de keuzes die je zelf maakt. Wil jij ook fijn leven? Kijk dan wat jij actief kunt doen aan de essentiële bouwstenen van een gezonde leefstijl.

Bouwsteen 1: Voeding

 • Eet gevarieerd en zorg ervoor dat je alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet voldoende groente en fruit en probeer je suikerinname (sap, frisdrank & snoep) juist zo klein mogelijk te maken. Drink voldoende water (1,5 – 2 liter).
 • Probeer zoveel mogelijk zelf te koken met verse groenten en goede vlees en vis. Voorgemaakt voedsel zit vaak vol met ongezonde stoffen en vet. Probeer wat regelmaat aan te brengen in wanneer je gaat ontbijten, lunchen en avondeten.
 • Daardoor wordt je voedsel beter verwerkt en heb je er meer aan. Eet ook vooral niet te laat op de avond en probeer na het avondeten ook niet meer wat te snoepen.

Bouwsteen 2: Slaapritme

 • Probeer een regelmatig slaapritme te krijgen. Ga op een vast tijdstip naar bed en sta op een vast tijdstip weer op. Ook in het weekend. Je lichaam zal er snel aan wennen, waardoor je voldoende rust krijgt en ook makkelijker in slaap komt.
 • Probeer tussen de 7 en 9 uur slaap te krijgen per nacht.
 • Probeer je te ontspannen voordat je gaat slapen en beperk prikkels van tv, computer of smartphone in ieder geval 30 minuten voordat je gaat slapen.
 • Drink ’s avonds geen koffie of andere dranken met cafeïne.

Bouwsteen 3: Plezier en ontspanning

 • Naast de verplichte activiteiten zoals werken en het huishouden, is het belangrijk om leuke dingen te doen waar je energie van krijgt. Besteed dus genoeg tijd aan je hobby’s, plezierige activiteiten en je sociale contacten. Ontspanning geeft je veel geluk en daarnaast ook de energie om goed om te kunnen gaan met alles wat misschien minder leuk is of energie kost.
 • Hou ook goed de balans tussen jouw lasten en ontspanning in de gaten. Vaak zijn we geneigd om bij drukte en bij zorgen als eerste onze ontspanning opzij te schuiven, terwijl ontspanning ons juist sterk en veerkrachtig maakt.
Tip: Wil je weten hoe je je beter kunt ontspannen? Klik dan hier voor onze tips.

Bouwsteen 4: Beweging

 • Voldoende bewegen helpt je niet alleen om fysiek gezond te blijven, maar ook om psychisch sterk en gezond te blijven. Beweging brengt allerlei stofjes en hormonen in beweging die je een gelukkig gevoel geven.
 • Iedereen zou een half uur per dag moeten bewegen voor een goede gezondheid. Dat kan door te sporten, maar ook wandelen, schoonmaken en bijvoorbeeld in de tuin werken zijn vormen van beweging.
 • Voorkom ook dat je te veel stil staat. Sta af en toe even op, loop een klein rondje door je huis en voorkom op die manier dat je de hele dag in dezelfde positie blijft zitten.
Tip: Wil je meer bewegen? Kijk dan naar onze tips.
Nog meer leren over moet je wat doen om gezond te leven? We hebben een gratis online cursus ontwikkelt die je helpt te ontdekken hoe je nu leeft en wat je kunt doen om dat te verbeteren.