In het hier en nu leven
Hoewel we met ons lichaam altijd in het ‘nu’ leven, zitten we met ons hoofd vaak in het verleden of bij de toekomst. Een typisch voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld piekeren. Wanneer je piekert ben je bezig met iets wat er in het verleden is gebeurd of maak je je zorgen over iets wat nog in de toekomst nog kan gebeuren.
Kenmerkend aan piekeren is dat er in het ‘nu’ eigenlijk helemaal niks aan de hand is. Het verleden is immers al gebeurd en de toekomst moet nog plaatsvinden. Door met je hoofd niet in het ‘nu’ te zijn creëer je dus door te piekeren zelf het onprettige gevoel!
Jezelf trainen om in het hier en nu te leven
Je kan jezelf trainen om in het hier en nu te komen. Door in het hier en nu te komen kun jij even loskomen van de trein aan gedachten die door je heen gaat. Dit is handig wanneer je misschien last hebt van gedachten (zoals gepieker), maar het helpt ook wanneer je voor jezelf gewoon even een reset wil.
Na een drukke werkdag zullen er namelijk nog allerlei dingen door je hoofd heen gaan die je nog moet doen of die je had willen doen. Door in het hier en nu te komen ontkoppel jij jezelf daar even van. Daarna kun je weer met een nieuwe focus en aandacht de rest van je dag kan aanvliegen.
In het hier en nu met een bodyscan
Je kunt in het hier en nu leven door juist even stil te staan bij wat er in je hoofd gebeurt, om je daar vervolgens van te ontkoppelen. Een effectieve manier om dit te kunnen doen is met behulp van een bodyscan. Met een bodyscan richt jij heel specifiek je aandacht op verschillende sensaties. Hierdoor kom je met je aandacht volledig in het hier en nu.
Eens een bodyscan proberen? Doe dan hier eens een oefening van Ger Schurink.
In het hier en nu met gerichte focus
Uiteraard heb je niet altijd de tijd of zin om een bodyscan te doen. Ook veel van de acute spanning en angst die we meemaken vindt plaats in ons hoofd. Zo kun je bijvoorbeeld vlak voor een presentatie een sterke angst krijgen om te falen, of word je gek van de zenuwen in de wachtkamer bij de dokter waar je wacht op een injectie.
Ook op die momenten zou het je kunnen helpen om je aandacht te verleggen. Op die momenten is de kans echter klein dat je de tijd hebt om bijvoorbeeld een bodyscan te doen. Toch is het mogelijk om ook dan de regie te krijgen over jouw aandacht en weer in het nu te komen.
Aandacht specifiek maken
Dat kan door je aandacht heel specifiek te leggen op iets in het nu, waardoor je geen aandacht meer schenkt aan bijvoorbeeld die angst of zorgen die bij een specifieke situatie (injectie bij de dokter, presentatie) opkomen in je hoofd.
Wanneer je heel specifiek je aandacht op iets in het nu legt zal er in je hoofd vrijwel geen ruimte zijn om je bezig te houden met zorgen of angsten. Volg maar eens de stappen van de volgende oefening:
- Kies een willekeurig woord (bijvoorbeeld ‘Melk’)
- Zeg nu zo snel mogelijk achter elkaar het woord dat jij hebt gekozen (bijvoorbeeld melk-melk-melk-melk etc.) totdat je het woord 40 keer hebt gezegd. Je kunt ook een stopwatch pakken en na 30 seconden stoppen. Lees daarna pas verder. Begin maar!
Heb je tijdens het zeggen van het woord aan andere dingen kunnen denken?
Waarschijnlijk niet. Dat komt doordat je het automatisme in je hoofd hebt doorbroken en je aandacht hebt gefocust.
Wanneer je bijvoorbeeld voor of tijdens een injectie dit doet met het woord ‘Naald’ of voor die spannende presentatie met het woord ‘Stress’, dan is de kans heel groot dat de onprettige gedachten in je hoofd gauw verdwijnen.
Veel succes!
Door gericht te focussen creëer jij dus zelf de afleiding die je nodig hebt. Dit werkt overigens niet alleen met woorden, maar kan ook prima met bijvoorbeeld zien (focus op een object) of horen (focus op een geluid). Veel succes!