Inbeelden van gevoelens

Door specifieke momenten in te beelden kun je bij jezelf gevoelens opwekken zoals blijdschap, rust of dankbaarheid. Inbeelden is daarmee een krachtige vaardigheid die je kan helpen tegen bijvoorbeeld stress, angsten en somberheid. Een inbeelding gaat veel verder dan alleen het denken over een bepaald moment.

Tijdens een inbeelding probeer je zo gedetailleerd naar een moment te gaan alsof je er echt bent. Wanneer je goed kunt inbeelden zul je uiteindelijk ook daadwerkelijk het gevoel gaan ervaren wat je aan het inbeelden bent.

Stappenplan voor inbeelden:

 • Bedenk eerst goed welk gevoel je bij jezelf wilt creëren. Is dat bijvoorbeeld het gevoel van dankbaarheid, ontspanning of geluk?
 • Probeer je gevoel te beschrijven. Je moet natuurlijk wel weten wat en hoe je inbeelding uiteindelijk moet voelen. Wat kenmerkt dus dat gevoel wat jij wilt inbeelden?
 • Bedenk vervolgens of je een herinnering hebt waarbij je je precies zo hebt gevoeld zoals jij je wilt gaan voelen. Heb je nog niet zo’n concrete herinnering? Denk dan aan een moment in de toekomst waarvan je denkt dat jij je zo gaat voelen.
 • Bedenk nu:
  – Waar je bent
  – Wie er nog meer bij je is
  – Wanneer je situatie plaatsvindt
  – Waarom je situatie er is.
  Door deze vier W’s te gebruiken bij het creëren van je inbeelding wordt het makkelijker om bij je gevoel te komen.
 • Sluit nu je ogen en probeer aan de hand van je eigen informatie de inbeelding op te wekken. Ga naar de situatie die je hiervoor hebt bedacht en probeer het gevoel weer op te wekken wat je toen hebt gevoeld. Het kan in het begin even duren voordat het lukt. Wat dan goed werkt is om er nog meer details bij te halen (hoe warm is het, hoe voelt de lucht, wat heb je aan).
Tip: Het inbeelden van gevoelens werkt heel effectief, maar is niet altijd even gemakkelijk. Net als bij andere technieken helpt het om regelmatig de inbeeldingen te oefenen. Het wordt dan steeds makkelijker in minder tijd snel gevoelens te kunnen opwekken.