Bewust van momenten

De meesten van ons brengen de dag op automatische piloot door. Dit betekent dat veel van wat we denken, voelen en doen eigenlijk automatisch gaat. Dit automatisme helpt jou om zo efficiënt mogelijk door het leven gaan. Het zou ook niet te doen zijn om elke gedachte, elk gevoel en elke actie bewust te moeten overdenken.

Een keerzijde is echter dat je ook volledig kunt verdwijnen in je automatisme. Jouw automatische piloot werkt namelijk niet alleen efficiënt als alles goed en vrolijk is, maar ook wanneer je bijvoorbeeld somber of angstig bent. Op dat soort momenten zou het helpen om jezelf los te kunnen maken van die automatische piloot en bewust te staan in het hier en nu. Je kan dan vervolgens zelf weer bepalen waar jij je op richt.

Mindfulness is een techniek waarmee dat kan.

Beter zicht op jouw gevoel

Met mindfulness leer je bewust in het moment te staan. Hierdoor krijg je beter zicht op jouw gevoel, je gedachten en kan je ook kiezen om ervan los te komen. Je automatische piloot is immers niet meer in controle, maar jij. Je kan dan zelf kiezen waar jouw aandacht naartoe gaat.

Dat is bijvoorbeeld ideaal wanneer je jezelf uit een negatieve cyclus wil halen, maar ook wanneer je gewoon zelf prettige en positieve gevoelens wil opwekken. Veel onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat mindfulness geluk versterkt en erg effectief is tegen mentale klachten.

Een groot voordeel van mindfulness is dat het ook makkelijk te leren valt en dat er ook veel mogelijkheden zijn om mindfulness te leren.

Verschillende manieren om aan Mindfulness

Er zijn veel verschillende manieren om aan Mindfulness te doen. Dit kan zowel door een cursus of training te volgen in Mindfulness, maar ook zijn er diverse internetpagina’s op apps waarmee je zelf kan beginnen.

  • Wil je ervaren hoe het is om mindfulness te doen? Kijk dan op http://www.gerschurink.nl/audio.php en selecteer een oefening. Het enige wat je hoeft te doen is te luisteren naar de instructies. Hoe vaker je dit oefent, hoe beter je er in wordt.
  • Download de gratis VGZ-app. In deze app staan verschillende oefeningen die je altijd op je telefoon paraat kan hebben. Tevens kan je een programma doorlopen.
  • Ook kun je Mindfulness trainingen volgen. Kijk hiervoor op de website van Arkin Preventie.
  • Wil je liever een online zelfhulpcursus Mindfulness volgen? Kijk dan hier, ook in het Engels.
  • Je kunt ook een online zelfhulpcursus Zelfcompassie volgen.

Oefenvideo MijniHelp

Mindfulness en meditatie; Liesje Mindfulness & Yoga.

Thuis mediteren met Daan