Zoek naar balans in het leven

Balans in je leven is belangrijk. Héél belangrijk. Ons dagelijks leven bestaat uit veel verschillende activiteiten. We gaan naar ons werk, voeden kinderen op, hebben contact met familie en vrienden, doen het huishouden en proberen tot slot ook ergens wat tijd te hebben voor onszelf. Het blijkt voor veel mensen vaak moeilijk om een juiste balans te vinden tussen werk en privé, tussen de dingen die we moeten doen en de dingen die we willen doen en de momenten waarop we met anderen bezig zijn of juist even voor onszelf kiezen. Het is daarom verstandig om regelmatig jezelf af te vragen of je leven nog in balans is en of je eventueel kan verbeteren.

Waarom is balans in je leven zo belangrijk?

Op zoek naar balans in het leven

Een goede balans betekent dat je een goede verdeling hebt tussen inspanning en ontspanning. Om onszelf verder te brengen en optimaal genieten van het leven geef je het liefst evenveel tijd en aandacht aan je sociale relaties, je werk, je gezondheid en je eigen hobby’s en ambities. Wanneer je het gevoel hebt dat je de touwtjes zelf in handen hebt geeft dat je meer controle en zul je je beter voelen. Het is ook niet voor niets dat mensen met een goede balans in hun leven vaak minder psychische klachten ervaren.

Op zoek naar balans met deze nuttige tips:

Er zijn verschillende manieren om meer balans te krijgen in je leven. Hieronder enkele tips voor zowel balans op de lange termijn, als balans op dag-tot-dag basis:

  • Breng met ons handige schema ( PDF) in kaart hoe het zit met jouw balans. Beoordeel niet alleen hoeveel tijd of ruimte je hebt voor de verschillende behoeften en taken, maar ook hoe tevreden je bent met de kwaliteit daarvan. Op die manier kom je erachter waar je meer tijd aan kan besteden en waar je misschien inhoudelijk meer mee bezig kan gaan (kwaliteit).
  • Leer prioriteiten te stellen. Als we het druk hebben zien we soms door de bomen het bos niet meer. Stel daarom jezelf de vraag of iets echt nu op dit moment moet gebeuren, of dat je daar op een ander moment ook nog prima voor kan zitten. Vaak is ook het idee dat we te weinig tijd hebben de reden dat we minder doen aan ontspanning. Door eventueel een planning of agenda te gebruiken kan je zien of je het eventueel kan uitstellen naar een ander moment. Het maken van een dag- of weekplanning ( PDF) kan hierbij helpen. Of wil je een online zelfhulpcursus planning en structuur volgen? Kijk dan hier.
  • Ga op in je momenten. Vaak zitten we tijdens de momenten dat we bijvoorbeeld moeten werken te denken aan onze hobby’s of een leuke avond in het vooruitzicht, waarna we tijdens de momenten dat we mogen ontspannen ons zorgen maken over het werk. Gun en motiveer jezelf om op te gaan in je plichten, maar ook in je ontspanning. Mindfulness kan je hierbij helpen om je focus te richten op hetgeen waarmee je bezig wil.

Invuloefening: Ben ik in balans

Met deze oefening breng je in kaart in hoeverre jij in balans bent. Download het schema en vul dit over tijd regelmatig opnieuw in.

Invuloefening Ben ik in balans ( PDF)