Oefeningen acute angst

Veel mensen hebben acute angst of stress voor hele specifieke dingen zoals bijvoorbeeld hoogten, spinnen, muizen of naalden. Hoewel de bron van deze angst vrij onschuldig is (een spin is banger voor jou dan andersom), kan de angst die je zelf ervaart in sommige gevallen best hevig zijn.

Naast dat de gevoelens heel heftig kunnen zijn, kunnen bij dit soort angsten ook de gevolgen op jouw leven groot zijn. Zo kan het best zijn dat je vanwege je angst voor bloedprikken nachten niet kan slapen of zelfs een belangrijk medisch onderzoek uitstelt.

Acute angst duurt maar een paar seconden

Typerend aan deze angsten is dat verreweg het grootste deel van jouw angst in je gedachten plaatsvindt. Een prik duurt uiteindelijk maar een paar seconden, maar jij kan er dagenlang last van hebben. Dat komt doordat je in een bepaalde cyclus van gedachten en gevoelens terechtkomt die jij associeert met die prik. Dat hebben we alleen vaak niet door als we middenin die angst zitten. Tijd dus om die cyclus te doorbreken!

Een effectieve techniek om die automatische gedachten te doorbreken is met behulp van gerichte afleiding. Gerichte afleiding betekent dat jij je volledige aandacht richt op bijvoorbeeld één specifiek woord. Dit kan met een standaardwoord die je zelf kiest zoals ‘Melk’, maar het makkelijkste is om het woord van jouw angst te gebruiken (zoals ‘naald’). Die heb je immers direct paraat.

Doordat je jouw aandacht heel specifiek richt nemen je gedachten een pauze van het automatisme en loopt je angst waarschijnlijk minder uit de hand. Hierdoor haal je op het intense moment even de angel uit je angst.

Ervaren

De beste manier om erachter te komen hoe effectief deze techniek kan zijn, is door het gewoon te ervaren. Je kan daarvoor de onderstaande stappen uitvoeren die hieronder beschreven staan.

  • Stap 1 – Denk aan iets, iemand of een bepaalde situatie die jou veel stress en angst geeft. Ga pas naar de volgende stap als je daar een goed beeld van hebt.
  • Stap 2 – Gebruik nu al je focus om 50 keer of een halve minuut in totaal het woord ‘Melk’ zo snel mogelijk achter elkaar hardop uit te spreken.
  • Stap 3 – Zodra je dat gedaan hebt, vraag dan jezelf eens af hoe vaak jij aan de situatie van Stap 1 hebt gedacht toen jij het woord ‘Melk’ zei.

De kans is groot dat je na een paar seconden de situatie vergat en in een soort wazige toestand kwam door het herhalen van het woord ‘melk’. Dat je daardoor je energie en aandacht niet meer kon richten op de situatie die je had ingebeeld is precies wat het doel was van deze oefening.

Ook in gedachten werkt het

Ook wanneer je niet hardop kunt praten is deze oefening effectief. Stel dat je bijvoorbeeld bang bent voor naalden en je dokter heeft gezegd dat je moet bloedprikken. Je kan dan vlak voordat je geprikt wordt in jezelf of hardop het woord ‘naald naald naald’ uitspreken. Dit doe je dan voor, maar ook tijdens de prik, totdat de naald weer uit je arm komt.

Door je zo te focussen op het woord van je acute angst, maak je de spanning los. Zo zorg je ervoor dat stress of angstige gedachten over prikken geen ruimte krijgen. De prik is dan zo voorbij!