Meer zelfvertrouwen krijgen

Met meer zelfvertrouwen sta je steviger in je schoenen. Je merkt dat je situaties gemakkelijker naar je hand kunt zetten en dat je met een zekerder gevoel de deur uit gaat. En zo doe je dit.

Zelfvertrouwen betekent simpelweg dat jij vertrouwen hebt in wie jezelf bent. Het gaat dan zowel om de dingen die jij kunt (je vaardigheden) maar ook om je zelfbeeld (je waardigheid). Zelfvertrouwen betekent niet per se dat je denkt dat je alles perfect kan, maar dat je tevreden en zelfverzekerd bent over wat jij kan en bent.

Tips voor meer zelfvertrouwen:

  • Omarm je zelfvertrouwen en durf ervoor te gaan.
  • Durf te winnen en te verliezen
  • Zie falen of kritiek als leermomenten.
  • Sta stil bij je eigen kwaliteiten en bekijk of je er genoeg mee doet.
  • Maak gebruik van de tips, zoals de cursus ‘Hoe gaat het met jou’, om actief jouw mentale fitheid te verbeteren.
  • Jouw zelfvertrouwen zal groeien door het in de praktijk te brengen
  • Sta stil bij wat je kunt en wat jou gelukkig maakt.

Waarom meer zelfvertrouwen krijgen?

Zelfvertrouwen helpt je om sterk in je schoenen te staan en met optimisme en vertrouwen om iets te doen. Zelfvertrouwen is dan ook niet voor niets een belangrijk ingrediënt van je mentale gezondheid. Zelfvertrouwen stimuleert niet alleen je eigen ambities en energie maar maakt je ook mentaal weerbaar.

Zelfvertrouwen ligt voor een groot deel in je eigen handen. Het gaat immers over hoe jij jezelf ziet. Wil je graag meer stilstaan bij je zelfvertrouwen of je zelfvertrouwen vergroten? Bekijk dan eens de volgende tips:

Omarm je zelfvertrouwen

Jouw zelfvertrouwen zegt veel over waar jij voor staat, dus wees niet bang om jouw zelfvertrouwen te tonen. Ook als je voor je gevoel maar weinig zelfvertrouwen hebt. Je hoeft het uiteraard niet van de daken te schreeuwen maar verberg het ook niet. Wanneer jij je zelfvertrouwen omarmt dan wordt jouw zelfvertrouwen onderdeel van je dagelijkse leven en alles wat je doet.

Je zult daardoor nog steviger in je eigen schoenen te staan en ook makkelijker dingen doen. Durf ook ergens voor te gaan als je zelfvertrouwen hebt. Uiteindelijk bouw je het meeste zelfvertrouwen op door dingen te ervaren en te doen. Op die momenten breng je namelijk jouw zelfvertrouwen in de praktijk.  Maak dus gebruik van jouw zelfvertrouwen!

Durf te winnen en te verliezen

Vertrouwen in jezelf hebben betekent niet automatisch dat alles wat jij doet ook altijd het resultaat oplevert wat je wilt. Het betekent dat jij vertrouwen in jouw kunnen hebt en durft na te streven wat jij belangrijk vind. Lukt iets niet? Zie deze situaties voornamelijk als iets waarvan je kan leren om jezelf nog verder te verbeteren.

Gebruik op die manier ook kritiek. Vaak voelt falen of kritiek als een rechtstreekse aanval op wie we zijn. Falen of kritiek helpt je juist om precies te begrijpen wat je nog niet kan of wat je momenteel nog mist om het wel te kunnen. Dit zelfinzicht zal je zelfvertrouwen alleen maar verder versterken.

Sta stil bij je eigen kwaliteiten

Weet jij waar je goed in bent? Het is niet verkeerd om af en toe stil te staan bij je kwaliteiten. Dat is echt niet alleen om jezelf even een boost te geven, maar het helpt ook om je kwaliteiten niet te vergeten. Door stil te staan bij jouw kwaliteiten heb je ook een moment om te bekijken of jij op het moment wel genoeg met jouw kwaliteiten doet.

Het geeft namelijk erg veel voldoening om met je kwaliteiten bezig te zijn en die verder te ontwikkelen. Het simpelste is gewoon om eens een vel papier en een pen te pakken en het gewoon op te schrijven.

Zelfvertrouwen begint dus bij jezelf. Of je nu al zelfvertrouwen hebt en daar nog sterker in wil worden, of juist wat onzeker bent en voor je gevoel veel zelfvertrouwen mist. Wil je naast deze tips graag wat meer bezig zijn met je eigen doelen en zelfvertrouwen? Bekijk dan eens onze cursus ‘Hoe gaat het met jou’ en verbeter daarin actief jouw mentale fitheid!