Bhastrika ademhalingsoefening

De Bhastrika ademhalingsoefening laat je energieker voelen. Deze oefening, afkomstig uit de yoga, helpt bovendien om je spijsvertering op gang te brengen.

Tijdens deze oefening stuur je gericht energie door je lichaam. Je doet dat door op een inademing je buikspieren te ontspannen en op een uitademing je buikspieren krachtig aan te trekken; waarbij je je navel wat naar binnen trekt richting je wervelkolom.

Soms duizelig

Als je hiermee begint dan kan je wat duizelig worden doordat je lichaam ineens veel meer zuurstof binnenkrijgt dan normaal. Dat is niet erg, maar neem dan even een pauze en haal een paar keer rustig adem. Deze oefening is niet geschikt voor zwangere vrouwen en voor mensen die hart- en longproblemen hebben.

Hoe doe je de Bhastrika ademhalingsoefening?

  1. Ga op je knieën zitten, of kom in kleermakerszit, en houd je rug recht.
  2. Leg je handen op je bovenbenen.
  3. Adem stevig in door je neus.
  4. Op de uitademing trek je de buikspieren aan, zodat je de lucht door je neus naar buiten stoot. Bij deze ademhaling beweeg je alleen je buik.
  5. Ontspan je buik en adem weer stevig in.
  6. Hoewel je ook bewust en flink inademt, ligt het accent op de explosieve uitademing.

Instructievideo’ s op YouTube

Uiteraard zijn er veel instructievideo’s op YouTube die je laten zien hoe je deze techniek onder de knie krijgt. Een suggestie van ons hieronder.

Bevalt deze ontspanningstechniek? Kijk dan ook bij onze andere oefeningen.