Omgaan met prikkels

Omgaan met prikkels is belangrijk als je momenten van rust zoekt. In een wereld vol prikkels is dat moeilijk. We helpen je op weg.

Op een dag krijgen we ontzettend veel prikkels binnen. In een wereld waar alles steeds sneller gaat zijn er ook steeds meer zaken die onze aandacht vragen. Hieronder vallen het contact met andere mensen, ons werk, sociale media, tv, het nieuws maar ook de series die we kijken op Netflix en de WhatsApp gesprekken met onze vrienden.

Er wordt zelfs gezegd dat we vandaag de dag op één dag evenveel prikkels binnenkrijgen als iemand in de middeleeuwen in heel zijn leven!

Hoe leuk prikkels soms ook kunnen zijn, ze vergen veel energie van ons. Het is daarom belangrijk om af en toe jezelf te kunnen beschermen tegen prikkels om te zorgen dat je niet gestrest of uitgeput raakt. Ook je hersenen willen namelijk af en toe even rusten. Dat gaat echter niet vanzelf.

Tips om beter om te gaan met prikkels

Vandaag de dag staan we eigenlijk altijd op ‘aan’. Mede door de komst van allerlei digitale mogelijkheden zoals e-mail, WhatsApp en smartphones zijn we eigenlijk continu in connectie met elkaar.

Daarnaast hoppen we van de ene activiteit in de andere doordat we het gevoel hebben dat we van alles moeten en niet vooral niet stil moeten zitten.

Dit zit niet alleen in ons karakter, maar wordt ook mede veroorzaakt door de vertekende realiteit die social media en tv ons voorschotelt. Stilzitten is echter exact datgene wat je moet doen om de negatieve invloed van prikkels te verminderen.

Stappenplan voor minder prikkels op een dag

Door bewust te leven, kun je het aantal prikkels verkleinen. Dit stappenplan kan je daarbij helpen:

  • Een moment plannen: Plan een moment waarop jij volledig in stilte kan zitten. Kies bijvoorbeeld niet het moment waarop je in de tram terug naar huis zit van je werk. Ook al denk je dan dat je niks doet, reizen kost enorm veel energie. Kies een plek, eventueel in je huis, waarvan je weet dat het stil is.
  • Tien minuten stilte: Zodra je een moment hebt kunnen inplannen, ga je 10 minuten in stilte zitten. Door een moment in complete rust te zitten geven we onszelf de ruimte om even bij te komen en weer op te laden. Stilte werkt daarbij beter dan het luisteren naar muziek, hoe ontspannend ook, omdat dat ook weer energie vergt. Luister dus nergens naar en probeer ook nergens aan te denken.
  • Herhaal het: Gelukt? Mooi! Herhaal deze oefening het liefst twee of drie keer per dag, maar in het begin is 1 keer per dag voldoende om in ieder geval zelf te ervaren hoe de stilte je energieker en sterker maakt. Merk je dat je moeite hebt om niet aan teveel te denken? Kijk dan eventueel of Mindfulness wat voor je is.

Onrustig door prikkels van social media?

Het kan ook zijn dat je last hebt van specifieke prikkels. Zo hebben veel mensen in deze tijd last van de onrust die ze ervaren als gevolg van hun smartphone. De vertekende werkelijkheid op sociale media zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen onzeker worden, zichzelf te ver proberen te pushen, zich niet meer kunnen concentreren of angst hebben om van alles te missen.

Mocht je dit herkennen bij jezelf, kijk dan op ‘Omgaan met Social Media‘.