Hulp vragen, hoe doe je dat?

Hulp vragen is niet altijd makkelijk. Het betekent namelijk dat je moet toegeven dat het je niet zelf lukt. Toch is dat de eerste stap. Hoe je die zet? We gaan je helpen.

Een van de meest belangrijke inzichten die jij kan hebben, is om te weten wanneer je iets zelf niet kan of hoeft op te lossen. Dat je ergens mee zit of dat je ergens wat aan wilt doen hoeft namelijk niet automatisch te betekenen dat je ook alles zelf moet of kan oplossen.

Wanneer je ook om je heen durft te kijken dan zul je zien dat er vele mogelijkheden zijn om met behulp van anderen vooruit te komen. Sterker nog, het kan soms juist de meest slimme optie zijn om steun te vragen.

Waarom hulp vragen?

Waarom zou je namelijk iets helemaal proberen uit te pluizen terwijl een ander dat al weet en jou snel en effectief kan helpen? Ook is steun erg effectief wanneer je iets wel kan, maar daar door vermoeidheid of drukte gewoon wat minder energie en tijd voor hebt.

Door tijdig steun te vragen aan bijvoorbeeld een familielid, vriend of professional kan je in veel gevallen heel veel mentale spanning voorkomen. Maar hoe pak je dat dan aan? Om je op weg te helpen kun je de volgende drie stappen volgen:

Stap 1: weet waarvoor je het doet

Het klinkt misschien als een inkoppertje, maar vraag je als eerste af waarvoor jij steun zou willen krijgen. Hoe beter jij weet voor welk specifiek probleem jij steun zoekt, hoe gerichter jij de juiste steun kunt vinden. Steun vragen voor ‘drukte’ is bijvoorbeeld veel te breed. Steun vragen voor het helpen met koken of de boodschappen, of de behoefte aan een luisterend oor is al een stuk specifieker.

Stap 2: bepalen welke steun je zoekt

Zodra jij weet waar je steun bij wilt, kun je steun gaan zoeken. Er zijn heel globaal drie typen steun die je kunt gebruiken bij jouw uitdagingen:

  • Praktische steun – Praktische steun gaat over alle hulp met betrekking tot ‘taken’, zoals bijvoorbeeld je huishouding, boodschappen, ondersteuning bij financiën en activiteiten. Met praktische steun wordt je dus ontlast met behulp van praktische middelen. Kies praktische steun als je met name veel te veel op je schouders hebt genomen en je niet overal meer aan toekomt.
  • Emotionele steun – Wanneer je het met name emotioneel zwaar hebt kun je erg veel baat hebben bij een luisterend oor van een ander. Het delen van je eigen emoties en gevoelens lucht vaak erg op en is daarmee erg belangrijk om psychische klachten te verminderen en te voorkomen. Kies emotionele steun als jouw grootste klacht meer in jouw persoonlijke beleving zit.
  • Informerende steun – Soms heb je niet zozeer behoefte aan praktische of emotionele steun, maar wil je bijvoorbeeld meer weten over de psychische klacht van een ander of wat je kan verwachten wanneer een naaste van je in behandeling terechtkomt. Wanneer je steunvraag ligt bij kennis en kunde over een specifiek onderwerp dan hebben we het over informerende steun. Kies informerende steun als met name het onbekende of nieuwe van een situatie zorgt voor onrust.

Stap 3: Uitzoeken wie jou kan helpen

Bepaal tot slot bij wie of op welke plek je jouw steun kan vinden. Wanneer je steun zoekt, welke vorm dan ook, dan kan dat op verschillende plekken.

Zo kun je gebruik maken van je privé connecties zoals vrienden, familie of buren, maar kun je ook juist ervoor kiezen om steun te vinden buiten jouw privé omgeving bij bijvoorbeeld professionele hulpverleners, de huisarts of bij lotgenootgezelschappen.

Kijk naast wat voor jou prettig voelt ook wat het meest gepast is. Zo is een collega erg geschikt om bijvoorbeeld wat praktische steun aan te vragen (wat taken overnemen bijvoorbeeld), een vriend voor emotionele steun (luisterend oor voor privé problemen) en een hulpverlener voor informerende steun (hulp bij een klacht).