Praktische lessen
Zelf aan de slag

Zelfhulpcursus 'Hoe gaat het met u?'

Deze zelfhulpcursus is bestemd voor iedereen die zich betrokken voelt bij iemand met psychische problemen: familie, vrienden, buren, collega’s enzovoort. Hij gaat over u en uw vragen: hoe kan ik met de psychische problemen omgaan, hoe kan ik reageren, hoe houd ik het vol?

 

De cursus bevat informatie, tips en oefeningen om uw eigen kracht te versterken en uw leven met een psychisch zieke naaste op de rails te houden. Aan het eind van de cursus hebt u zicht op uw situatie en handvatten hoe u zaken aan kunt pakken.

 

Deelname is gratis.

 

De cursus is ontwikkeld door Arkin preventie en mede mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Amsterdam.

 

Direct aanmelden 

  

Doel

Voorkomen dat u als naastbetrokkene van iemand met psychische problemen overbelast raakt. Daarbij staan uw eigen vragen en behoeften centraal. Middels informatie, tips en oefenen van vaardigheden krijgt u meer grip op de situatie.

 

Inhoud

Les 1      Aandacht voor uzelf

Les 2      Grenzen stellen

Les 3      Opkomen voor uzelf

Les 4      Steun vragen

Les 5      Omgaan met hulpverleners en een noodplan voor u

Les 6      Als er kinderen zijn (indien van toepassing)

Les 7      Dubbele diagnose (indien van toepassing)

 

Online cursus Hoe gaat het met u

 

Opbouw lessen 

De lessen bestaan uit informatie over het thema en oefeningen om uw eigen situatie in kaart te brengen en als u dat wilt aan te passen. In de lessen wordt aandacht besteed aan:

  • bewustwording: wat betekent de situatie voor uw balans tussen draagkracht en draaglast
  • wat kunt u doen om met stressvolle situaties om te gaan
  • de invloed van uw gedachten op hoe u zich voelt en gedraagt. Een belangrijk onderwerp dat in elke les terugkomt.

U werkt zelfstandig de lessen door. Wij adviseren u de lessen in de aangeboden volgorde te doen en enige dagen tot een week tussen de lessen te laten, zodat u kunt oefenen met de stof.


Met een les en oefeningen bent u een half uur tot een uur bezig. U hoeft de les niet achter elkaar te doen; u kunt elk moment ophouden en later verdergaan.

 

U hebt 6 maanden toegang tot de cursus. Daarna wordt uw account afgesloten. 

 

Begeleiding

Wilt u de cursus volgen en woont u zelf of woont uw naaste in Amsterdam (werkgebied Arkin preventie) of Zuid-Holland Noord en Midden (werkgebied Rivierduinen)? Dan kunt u kiezen voor begeleiding bij het doorlopen van de cursus.

 

Deze begeleiding bestaat uit 4 contacten van ongeveer 15 minuten via mail of chat. U bespreekt de voortgang en uw vragen bij het volgen van lessen. De begeleider kan uw gegevens inzien. In het aanmeldformulier kunt u aangegeven dat u begeleiding wilt. Een preventiemedewerker neemt dan contact met u op.

 

Privacy

Uw persoonlijke gegevens bewaren we gedurende de 6 maanden dat u toegang hebt tot de cursus. Daarna worden ze vernietigd. Deze gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Het privacyreglement van Arkin is van toepassing. Ook wat u invult in de oefeningen, wordt opgeslagen en na 6 maanden vernietigd. Dit is zichtbaar voor uzelf en, als u daarvoor kiest, voor degene die u begeleidt.

 

Direct aanmelden