Tevreden zijn over jezelf

We zijn van nature geneigd om kritisch op onszelf te zijn. Ons brein legt daarom snel de focus op de dingen waar we niet tevreden over zijn van onszelf. De dingen waar we wel tevreden over zijn krijgen meestal minder aandacht of staan we niet echt bij stil. Wanneer je niet vaak genoeg stil kan staan bij de dingen waarover je tevreden bent, kan dat zorgen voor onbalans, onnodige strengheid en een onrealistische kijk op onszelf.

Stel dat je tien dingen op een lijstje had staan om te doen die dag waarvan je er 8 hebt van kunnen doen. Over het algemeen zijn we dan niet geneigd om tevreden te zijn met de 8 dingen die we af hebben gekregen, maar om ontevreden te zijn over de 2 dingen die we niet af hebben gekregen.  Hoewel het goed is om kritisch te zijn en goed te willen doen, kan een te strakke focus op ontevredenheid zorgen voor somberheid, stress en angst.

Witboek-oefening

Wat je kan doen is starten met de ‘wit-boek’-oefening. Haal een klein boekje of schrift en schrijf daar elke avond minimaal 3 dingen op waar je tevreden over bent over jezelf, wat was jouw aandeel in wat er gebeurde. Dit kan van alles zijn, zoals een leuk telefoontje met een vriend of vriendin, het maken van een lekker gerecht. En sta ook eens stil bij waar je dat tevreden gevoel voelt in je lichaam, het beleeft. Door meer stil te staan bij positiviteit en tevredenheid zul je langzamerhand ook vanuit jezelf positiever in het leven gaan staan.